Mierea este unul dintre cele mai sanatoase alimente naturale, fiind folosita pentru cresterea energiei atat de necesare, pentru intarirea sistemului imunitar, ca adjuvant in raceli, in arsuri sau diverse rani, dar si pentru prepararea unor masti dermato-cosmetice.

Proprietatile benefice ale mierii sunt binecunoscute, specialistii incercand in mod constant sa descopere alte si alte secrete ale acestui aliment natural minune.

Desi cunoastem in linii mari avantajele consumului de miere, mai sunt inca multe alte lucruri de aflat. Citeste mai jos cateva dintre cele mai interesante informatii in acest sens, conform Benefits of Honey:

1. Mierea contine 80% de zahar natural (fructoza si glucoza), 18% apa, 2% vitamine si minerale (vitamina B6, amino acizi, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc etc.)
polen si proteine.

2. Mierea este un important antioxidant, nu contine grasimi si nu afecteaza nivelul de colesterol din corp. Trebuie sa stii ca, in general, mierea mai inchisa la culoare si cea cu un continut mai mare de apa sunt mai bogate in antioxidanti. De asemenea, mierea este un aliment foarte sanatos, avand un indice glicemic foarte bun, ceea ce inseamna ca zaharul continut de miere este absorbit gradual de corp.

3. Mierea ajuta la arderea depozitelor de grasime in timpul somnului, datorita proportiei de 1:1 dintre fructoza si glucoza. Tocmai de aceea, mierea este recomandata si in curele de slabire, ajutand organismul sa arda mai repede kilogramele in plus.

4. Un important antioxidant, pinocembrinul, este prezent in cantitati mari doar in propolis si miere. Pe langa proprietatile sale antioxidante, antibacteriene si anti-inflamatorii, studii recente arata ca pinocembrinul este un puternic neuroprotector, actionand benefic asupra celulei nervoase.

5. Mierea poate inlocui cu succes medicamentele antitusive. Poate trata mult mai bine tusea in unele situatii, comparativ cu medicamentele antitusive recomandate. Asta arata si un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania, fiind cunoscute proprietatile antimicrobiene, anti-inflamatoare si antioxidante ale mierii.

6. Consumul recomandat este de 3-5 lingurite de miere pe zi. Multi se intreaba care este consumul maxim de miere pe zi. Totul tine de dieta si de stilul de viata al fiecaruia. De exemplu, o persoana foarte activa, care face sport zilnic ar putea necesita o cantitate mai mare de miere pe zi.

7. Mierea este anti-cancerigena! Ea ar putea fi integrata intr-o dieta alimentara anti-cancerigena si asta pentru ca cercetatorii au descoperit ca ea contine flavonoide florare, substante care cresc nivelul de antioxidanti de la nivelul celulelor, indeparteaza radicalii liberi, imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si scad permeabilitatea si fragilitatea capilara.

8. Mierea este recomandata si femeilor insarcinate, dar nu si nou-nascutilor sau copiilor mai mici de un an. Acest aliment atenueaza arsurile la stomac sau greturile de dimineata, fiind de ajutor femeilor insarcinate.

9. Pastrarea mierii se face in vase de inox sau containere etanse, de plastic alimentar, intr-un loc fara umiditate.

10. Pentru a strange 500g de miere, albinele trebuie sa viziteze aproximativ 2 milioane de flori.

Sursa aici